U kunt uw auto als particulier aan zowel aan een particulier als aan een bedrijf verkopen. Het is in dit geval belangrijk dat u weet wat u moet doen. Maar wat komt hier allemaal bij kijken. In onderstaand artikel vertellen wij u hier meer over.

Wat kun je doen als u uw auto verkoopt?

De koper van uw voertuig regelt bij een kentekenloket of RDW-balie alles. Het is ook mogelijk om het voertuig online over te schrijven. U moet denken aan de volgende stappen:

 1. U hoeft niet zelf mee te gaan, maar dit mag natuurlijk wel. U vraagt aan de koper (in dit geval het bedrijf waar u aan verkoopt) of hij de overschrijving regelt bij een RDW-balie of kentekenloket.
 2. Het is belangrijk dat u de documenten aan de koper geeft die hij nodig heeft om het voertuig op zijn naam te zetten.
 3. De koper ontvangt een vrijwaringsbewijs en overhandigd dit aan u als hij de auto heeft overgeschreven.
 4. Het is belangrijk dat u de koper om het vrijwaringsbewijs vraagt. Hiermee kunt u aantonen dat de auto niet meer van u is.
 5. Indien u het bewijs heeft gekregen dan geeft u de koper de volgende documenten:

het Voertuigbewijs, het APK-keuringsrapport en het voertuig
als u in het bezit bent van het kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel
kentekencard genoemd). U geeft ook  het APK-keuringsrapport en het voertuig.

Voorwaarden bij het verkopen van uw auto aan een bedrijf

Er zijn een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen als u een auto aan een bedrijf gaat verkopen. Dit zijn de volgende voorwaarden:

 • De koper van het voertuig moet minimaal 18 jaar oud zijn
 • De koper is woonachtig in Nederland en is bij de gemeente ingeschreven. Dit heet het BRP ook wel Basisregistratie personen genoemd. Indien de koper in het buitenland woont dan kan de koper het voertuig niet overschrijden bij een kentekenloket. De koper en u moeten dan samen naar een RDW keuringsstation of RDW balie gaan om het voertuig aan te melden voor uitvoer.
 • U moet het kentekenbewijs in uw bezit hebben, dit moet compleet zijn. Dit betekent dat er een tenaamstellingscode bij zit. Mocht u het kwijt zijn dan kunt u een nieuwe aanvragen. U krijgt dan een vervangend kentekenbewijs.

Uw auto verkopen aan een erkend RDW  bedrijf

U kunt uw auto natuurlijk verkopen aan een particuliere koper, maar u kunt uw auto ook verkopen aan een bedrijf. Het is belangrijk dat het bedrijf waar u aan verkoopt door de RDW erkend is. U herkent een bedrijf dat erkend is door de RDW aan een RDW-bordje op de muur. Hier staat bijvoorbeeld op: “ Afgifte vrijwaringsbewijzen”. Indien u uw auto aan dit bedrijf verkoopt geeft u uw complete kentekenbewijs (of kentekencard) waar de tenaamstellingscode op staat aan het bedrijf. Zij zorgen ervoor dat uw auto niet meer op uw naam staat en geven u een vrijwaringsbewijs.

Er zijn een aantal zaken waar u nog rekening mee moet houden:

 1. Het kentekenbewijs moet compleet zijn
 2. U moet het documentnummer en de tenaamstellingscode controleren
 3. Indien u uw voertuig een lange tijd niet heeft gebruikt dan wordt dit automatisch geschorst bij overschrijving.

Waar moet u aan denken als u uw auto verkoopt aan een bedrijf?

U gaat uw auto verkopen. Het is dan belangrijk dat u uw auto verkoop klaar laat maken. Vaak doet het auto bedrijf dat voor u.  Zorg er allereerst voor dat uw auto netjes is. Dit komt beter over bij het autobedrijf waar u uw auto aanbiedt. Verder haal al uw persoonlijke bezittingen uit uw auto. Check onder de stoelen, banken en in de kofferbak of er nog wat ligt. Verder is het belangrijk dat u goed controleert of alle dingen die bij de auto horen er ook bijzitten. U kunt denken aan: reservelampjes, een gevarendriehoek, een reserveband, gereedschap en dergelijke. Controleer ook of u een sigarettenaansteker had en of die er in zit.

Deze wordt namelijk vaak vergeten. Verder worden de onderhoudsboekjes en gebruiksaanwijzingen vaak vergeten. Controleer daarom goed of deze er nog zijn. Daarnaast kunnen onderhoudsfacturen en APK-keuringen handig zijn. Door van te voren alles te checken bent u er zeker van dat u niets zult vergeten. Het is belangrijk, want als u de auto eenmaal verkocht heeft ziet u het niet meer terug en zij kunnen het goed gebruiken.