Er zijn veel manieren waarop u uw auto kunt verkopen. U kunt hem verkopen aan een autobedrijf, aan een particulier, via een online autoveiling of via een website online. Bij een website online kunt u vaak uw auto online aanbieden en dan geven zij ervoor wat hij waard is. U kunt ook naar een autobedrijf gaan. Indien u uw auto aan een particulier verkoopt of via een website waar ze contant geld voor uw auto bieden dan zijn er diverse zaken waar u rekening mee moet houden. Hieronder beschrijven we de dingen waar u rekening mee dient te houden als u uw auto verkoopt en contant geld ontvangt.

Auto verkopen via een website

Er zijn diverse mogelijkheden waarop u uw auto kunt verkopen en contant geld voor uw auto kunt ontvangen. Een van deze manieren is om uw auto via een website te verkopen. U biedt uw auto hier aan en zij geven u er een prijs voor. Indien zij uw auto dan op komen halen ontvangt u er geld voor. Het is heel makkelijk om uw auto aan te bieden bij zo’n website. U gaat te werk op de volgende manier:

 1. U zoekt een website op (check wel of hij betrouwbaar is)
 2. U vult uw kenteken in
 3. U omschrijft uw auto en meldt hem aan
 4. Het autobedrijf dat achter de website zit ontvangt de gegevens en doet u daarna een aanbod.
 5. U besluit of u er op ingaat
 6. Daarna zorgt u ervoor dat u uw auto netjes in orde maakt en uw bezittingen er uit haalt.
 7. U maakt een afspraak en komt uw auto brengen of ze halen hem op. (dit is vaak bij sloopauto’s het geval)
 8. U overhandigd uw kentekenpapieren (kentekencard)
 9. Zij zorgen ervoor dat uw auto niet meer op uw naam staat.
 10. U ontvangt uw geld en uw vrijwaringsbewijs. (vraag altijd om een bon waarop staat wat u hebt ontvangen)

Auto verkopen aan een particulier

Het grote voordeel van uw auto verkopen aan een particulier is dat zij vaak meer voor de auto bieden van een autobedrijf. Het is natuurlijk logisch omdat een autobedrijf er aan moet verdienen en bij een particulier zijn geen tussenpersonen. Het kan dus een groot voordeel zijn voor u om een auto aan een particulier te verkopen. Maar hoe doet u dat? Waar moet u aan denken? En wilt u wel gaan voor contant geld?

Er zijn diverse vraag- en aanbod sites waar u uw auto op kunt aanbieden. U beschrijft hierop uw auto en stelt een vraagprijs in. U kunt ook een advertentie plaatsen in de krant (wel wat achterhaald) of een briefje op het raam van uw auto plakken. Het is belangrijk dat u uw auto goed omschrijft. Beschrijf hier het volgende:

 • Bouwjaar van uw auto
 • Prijs van uw auto
 • APK gekeurd ja/nee
 • Aantal kilometers dat hij heeft gereden
 • Eventuele reparaties en bijzonderheden
 • Eventuele extra opties van de auto

Daarna kunt u uw auto online zetten. U zult waarschijnlijk vaak worden benaderd. Mensen willen dan komen kijken om uw auto te kopen. Indien ze komen kijken willen ze natuurlijk proefrijden. Het is dan belangrijk dat u ervoor zorgt dat u niet alleen bent. Het wil vaak genoeg voorkomen dat mensen uw auto meenemen zonder ervoor te betalen of dat ze u beroven. Zorg er dus altijd voor dat u met twee mensen bent als u uw auto verkoopt. Daarnaast is het belangrijk dat u een duidelijke prijsafspraak maakt. Verder is het handig om een soort van contract te laten tekenen dat u uw auto verkoopt, hoe de staat is van de auto en dat u niet verantwoordelijk bent voor eventuele gebreken.

Voor- en nadelen

We hebben u nu goed uitgelegd waar u rekening mee dient te houden en hoe u uw auto voor contant geld kunt verkopen. Hieronder beschrijven we kort nog even de voor- en nadelen.

Voordelen

 • U ontvangt snel contact geld
 • U bent snel van uw auto af.

Nadelen

 • Indien u aan een particulier verkoopt kan het niet altijd veilig zijn.
 • U kunt verantwoordelijk worden gesteld.
 • Bij een autobedrijf ontvangt u minder dan bij een particulier.

Het is natuurlijk geheel aan u waar en hoe u uw auto verkoopt. Het is wel handig als u snel geld wilt hebben om het contant te ontvangen. U kunt zelf de afweging maken of u het aan een particulier verkoopt, of aan een autobedrijf. Het is geheel aan u. Met de tips in het artikel zult u vast de juiste beslissing nemen.

Wilt u uw auto bij ons aanbieden? Ga dan naar deze pagina en vul uw kenteken in.